Pierrot hivatalos honlapja.

Pierrot: Gallery
Hírek, események

Lépj kapcsolatba Pierrot-val és értesülj az eseményekről a hivatalos Facebook oldalon vagy a rajongói csoportban!

Linkek az Aktuális rovatban.SAJTÓFIGYELŐ

Kaland és rejtély az Atomkiban

2015. 02. 14 | Debreceni Egyetem

A fizikát népszerűsítő interaktív számítógépes kalandjátékot mutatott be az MTA Atommagkutató Intézet február 23-án, hétfőn az Apolló Moziban. 
 
A díszbemutató előtt a mozi előcsarnokában elhelyezett számítógépeken próbálhatták ki az érdeklődők az interaktív számítógépes játékot, amelyet a tudományos eredmények terjesztésére és népszerűsítésére fejlesztett ki az Atomki.
 
 A „Miazma – avagy az ördög köve” című interaktív kalandjáték története a 2012 áprilisában megjelent „Az ördög köve – a Magyar Faust titkos hagyatéka” című könyvhöz kapcsolódik. A történet főhőse Jonathan Hunt, egy magyar származású New York-i újságíró, aki a híres kabai meteorit rejtélyét próbálja megoldani az Atomki kutatóinak segítségével. Az Atomkiban, a Debreceni Református Kollégiumban és a debreceni belvárosban játszódó cselekmény során a játékosnak logikára, fizikai és természettudományos ismeretekre van szüksége a továbbjutáshoz, így a felhasználó játékos formában tanul és gondolkodik.
 
Pierrot, az interaktív játék kreatív producere és zeneszerzője a hétfői díszbemutatón kifejtette: a középpontban a rejtvény áll, a felhasználóknak különböző típusú feladványokat kell megoldania, ahhoz, hogy tovább tudjon jutni.
 
- A játék fejlesztése során arra törekedtünk, hogy a tények legyenek a téglák, a fikció csupán fugaként tartsa össze ezeket a téglákat. Ez nagyon sok munkát igényelt, rengeteg időt kellett a kutatókkal töltenünk – mesélte Pierrot.
 
Lévai Géza, az Atomki fizikusa elmondta, hogy először a történet fő vonalait rajzolták fel az alkotókkal, majd egy szűkebb stáb dolgozta ki azokat a feladványokat, amelyek végül belekerültek a játékba.
 
A tudomány népszerűsítésének fontosságát emelte ki Görög László, az újságíró főhős, Jonathan Hunt megszemélyesítője, aki rámutatott: a fiataloknak motivációra van szüksége, egy ilyen kalandjátékkal pedig könnyen felkelthetjük a diákok érdeklődését a tudományok iránt.
 
Dósa Mátyás, a kíváncsi egyetemista fiú, Gál Balázs megszemélyesítője is megerősítette ezt.
 
- Nemcsak kikapcsol és szórakoztat, de sokat is lehet tanulni belőle. Most már bánom, hogy annakidején nem figyeltem jobban fizika órán – vallotta be Dósa Mátyás.
 
Az interaktív játékot tartalmazó DVD a Természet Világa áprilisi számának ingyenes mellékleteként jelenik meg. A folyóiratban magáról a filmről, a meteoritokról, Hatvani István és Szalay Sándor professzorokról és az MTA Atomikban folyó tudományos ismeretterjesztő tevékenységről olvashatnak cikkeket.
 
Sajtóiroda - TPL