Pierrot hivatalos honlapja.

Pierrot: Gallery
Hrek, esemnyek

Lpj kapcsolatba Pierrot-val s rteslj az esemnyekrl a hivatalos Facebook oldalon vagy a rajongi csoportban!

Linkek az Aktulis rovatban.SAJTFIGYEL

Igazn soha nem tudok visszavonulni (Pierrot interj)

2013. 03. 19. | KIA MAGAZIN 2013/1. szm

Tbb mint huszont ve van a plyn, s br kortrsainak valsznleg mindig a sr bohc maszkja fog rla elszr eszkbe jutni, Pierrot munkssga jcskn tllpett az eladmvszeten. Folyamatosan j terleteket, friss megoldsokat kutat - nem utolssorban az autk tern is.

Volt mr zensz, zeneszerz s zenei producer, ksztett rdimsort, szerkesztett jsgot, knyvet r, s jtkokat fejleszt - kihagytam valamit? Hogy fr meg ennyi feladat egy emberben, s melyikk az igazi Pierrot?

Furcsn hangozhat, de az az sszetett vlsg, amely hossz vek ta tpz valamennyinket - s itt a gazdasgin kvl gondolok arra az ltalnos rtkvlsgra is, amelyet elssorban a mvszek szenvednek meg -, szmomra pozitvumot is hozott. Rknyszertett arra, hogy az nmagban ugyan sokrt, de mgis a popzenre korltozd tevkenysgi krmn tl keressek rvnyeslsi lehetsgeket, gy mostanban csupa olyan dolgot csinlok, amikhez egybknt taln sosem fogtam volna hozz, pedig sok rmmel s sikerlmnnyel jrnak. Mindemellett alapveten mgis zensznek vallom magam, noha nvjegyemen mr az ll, hogy game-designer s kreatv producer".

Kreatv producer... nem ellentmonds ez? Megfr egy testben az alkotmvsz s a hasznot egyenslyoz zletember?

Ha ltezik olyan, hogy felelssgtudatos mvsz, akkor annak a szinonimja a kreatv producer... Persze nem ilyen egyszer a dolog. Tnyleg kevs mvsz rendelkezik valdi felelssgtudattal, de ez gy van jl. pp ezrt is van szksg arra a nhnyra, aki mgis kpes megrteni, kezelni, segteni az alkott. Netn bele is folyhatnak az alkotsba, de mindvgig egy egysges koncepci szerint, a kls feltteleknek megfelelen irnytjk az esemnyeket. A film vilgbl ismert gazdval" szemben a producer a zeneiparon bell mindig is kreatv munkt vgz szemly volt.

Producerknt, eladknt hisz a tehetsggondozsban?

Hiszek a tehetsgkutatsban, s a tehetsggondozsban is. A feltrekvkkel kutya ktelessgnk foglalkozni, hiszen ez nem ms, mint a tuds, a tapasztalat, a lehetsgek tadsa az arra leginkbb rdemeseknek. Amit ma a televzikban ltunk, az sokban hasonlt a tehetsgkutatshoz, m valjban nem az. Ezek csillog show-msorok, amelyek egyfajta tpus tehetsggel foglalkoznak csupn; rajtuk kvl mg sokfle tehetsg ltezik a zenszszakmn bell, s mindnek kijr a felemelkeds lehetsge.

Meglep, hogy gy ltja, hiszen pp egy ilyen msorban vllalt szerepet zenei producerknt s zsritagknt...

Amikor leszerzdtnk, mindannyian arra vgytunk, hogy egy minsgi tvshow keretben valdi tehetsgkutat msort ksztsnk, amely magasra reptheti az arra rdemeseket. A rendszer mkdtt, jobban is, mint arra brki szmtott. A legels szria tbb, mig is lthat eladt adott neknk - nem meglep, hiszen korbban ugyanerre voltak kpesek a Tncdalfesztivlok, Ki mit tudok. A problma ott kezddtt, amikor a mfaj talakult tisztn zleti vllalkozss. Rvid idn bell kiszipolyoztk a termtalajt. Sajnos ezzel a kznsg szemben is lertkeltk mind a msortpust, mind magt az nekesi szerepkrt. Ez senkinek nem tett jt.

Mit tekint vgs mvszi kldetsnek, mikor fog htradlni, s azt mondani, ennyi volt...?

Leginkbb az sszetett, tbb mvszeti gat egyszerre rint, amolyan multimdia" alkotsok izgatnak; ha ilyenekbl minl tbbet, s minl nagyobbakat kszthetek, elvgzem a kldetsem. Habitusombl fakadan mindebbe belejtszik a bkebeli mltat" firtat trekvsem is. Ami a htradlst illeti, mr tbbszr is prbltam, de mindig r kellett jnnm, hogy igazn soha nem tudok visszavonulni. A sznpadtl, a kzszereplstl igen, az alkotstl semmikpp. Nem is az anyagiak miatt, egyszeren gy rzem, hogy sok feladatom van mg.

Most pldul mik vannak soron?

Ez az v elssorban a knyvekrl fog szlni. Kszl a vilg si tblajtkait bemutat jtszhat knyvem", az AGON msodik ktete, a Jonathan Hunt-regnysorozat harmadik epizdja, s egy apr gyermekeknek szl kpesknyvsorozat is. Ezen tl idn is nagy kihvsok vrnak a jtkfejleszts tern, s csendben mondom: szeretnk ismt muzsiklni. Szerveztem egy kivl zenszekbl ll j zenekart, j volna, ha nhnyszor meg tudnnk mutatni magunkat, mlt krlmnyek kztt.

Egy ilyen sokoldal ember milyen rtkeket keres egy autban, s vgl mirt dnt a Kia mellett?

Mivel vrosban leginkbb taxival jrok, a gpkocsi szerepe szmomra elssorban a hossz belf